dimarts, 13 de desembre del 2016

Conferència V: Per què un PLE?

Eiiii! Ja estic aquí! Avui vinc a fer-vos cinc cèntims de la conferència a la qual vaig assistir el passat dimecres 7 de desembre al Teatre de Mundet. La conferència corria a càrrec de la Pilar Janer i Arasa. Us heu adonat que és la primera dona de tot el cicle de conferències? És sorprenent com encara continua predominant la figura masculina a la universitat, no us sembla? Però bé, no vinc a parlar-vos d'això sinó del contingut de la conferència. Som-hi doncs!

M'imagino que, abans de començar amb la lectura d'aquesta entrada, us haureu fixat en el títol que a aquesta li correspon. En efecte, la temàtica de la xerrada girava entorn a la importància dels Entorns Personals d'Aprenentatge (PLE) com a mecanisme de gestió dels coneixements, la informació i el nostre aprenentatge. El concepte "PLE" prové del món anglosaxó i significa Personal Learning Environment, és a dir, entorn personal d'aprenentatge. Així doncs, per PLE entenem aquell recurs web únic i modificable capaç d'emmagatzemar fonts d'informació, de cerca i de recursos online amb els quals construir el nostre coneixement i enriquir l'aprenentatge. Seguint la línia de Weller (2010), l'arribada de la web 2.0 va suposar l'arribada també de l'era de l'abundància o de la sobreinformació, ja que actualment tenim al nostre abast una gran quantitat de formats i perspectives des d'on trobar informació. Així, amb el PLE, tota aquesta informació queda recollida en un mateix format. No és genial? 😉


Un PLE en una imatge amb llicència de reutilització de Mike Grace. 


Ara bé, d'on provenen els PLE? A quin canvi o evolució social i històrica corresponen? La Pilar diria que en Collins i Haverson tenen la resposta fent referència al canvi d'època de la modernitat a la postmodernitat. Segons l'estudi de Collins i Haverson, la postmodernitat ha portat una nova manera d'entendre l'educació. Aquesta es basa en la proliferació de les fonts d'informació (tal com defensa Weller amb el concepte de l'era de l'abundància), en un nou aprenentatge més diferenciat entre l'alumnat amb una avaluació més especialitzada, en entendre que el coneixement depèn de les relacions que s'estableixen amb els recursos externs i com aquests fragmenten la informació dins la xarxa, i en l'aprenentatge pràctic i no només teòric. Aquesta manera de repensar l'educació ha conduït a la creació i el desenvolupament dels Entorns Personals d'Aprenentatge, que posen en pràctica els nous elements que conformen l'educació postmoderna. 

Ara bé, quins avantatges presenta un PLE? Quines són les seves parts i quines són les seves potencialitats? Doncs, tal com defensà la Pilar, el PLE consta de tres parts:
  • Fonts d'informació: Permet fer cerques o aprofundir en la informació desitjada.
  • Producció de coneixement: Permet fer ús de blocs, quaderns de notes, PowerPoints i altres eines d'emmagatzematge i creació del coneixement.
  • Compartir el coneixement: Permet compartir les fonts amb altres persones mitjançant les xarxes socials o xarxes de contacte amb professionals.
I els motius pels quals fer-ne ús d'un PLE són els següents:
  1. Versàtil. Facilita l'aprenentatge i ofereix moltes possibilitats de gestió.
  2. Equitatiu i inclusiu. Avui dia, tothom té accés a la xarxa. 
  3. Flexibilitat. De temps, d'espai, de distribució del coneixement,...
  4. Veracitat. Permet contrastar fonts
  5. Autogestió. Per la llibertat de maniobra i elecció.
  6. Interacció amb altres. Permet fer consultes, demandes,...
  7. Growing o creixement continu. Fa referència a la idea de l'aprenentatge que dura tota la vida.
  8. Eficiència. Per la seva rapidesa i comoditat.
  9. Compromís. Mitjançant l'establiment de xarxes serioses de persones que comparteixen un objectiu comú.
  10. Adaptació ràpida i fàcil a contextos complexos. 
Bé, ara que ja coneixeu les propietats d'un PLE, els seus usos i les seves potencialitats, per què no crear-vos un? És tan fàcil com respirar i tan pràctic com la vida mateixa. A la propera entrada us parlaré del meu PLE i de quines han estat les meves motivacions durant la creació del mateix. Us interessarà! 

Fins la propera! ✌

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada